top of page

ליאור שיינפלד, 052-5344011

 

lior.therapy@gmail.com

מדוע אנשים פונים לטיפול?           

פעמים רבות הכוחות שבנו מספיק חזקים על מנת להתמודד עם דרישות המציאות. אולם, לעיתים אנו זקוקים לעזרה על מנת להתגבר על האתגרים בחיינו.

בחלוקה גסה ניתן לומר שישנם שני מצבים בגללם פונים לטיפול פסיכולוגי- מצב אקוטי מול מצב מתמשך.

מצב אקוטי הוא מצב בו האדם חש מצוקה לאור אירוע משמעותי וזקוק למענה מיידי ונקודתי בתגובה לכך.

אובדן ואבל, סיום של מערכת יחסים, סיום תואר ופיטורין מהעבודה הם רק חלק מהדוגמאות למצבים שונים אשר יכולים לעורר קושי וצורך בעזרה מקצועית.

מצב מתמשך הינו מצב בו האדם חש מצוקה לאורך זמן ופעמים רבות מתקשה לשים את האצבע על גורם אחד אשר משפיע על תחושה זו.

כך לדוגמא, מצב רוח ירוד מתמשך, קושי בתפקוד יומיומי לאורך זמן, קושי ביצירת יחסים אינטימיים, ביקורת עצמית בלתי פוסקת או תחושה של חוסר הגשמה ומיצוי עצמי יכולים להוביל לתחושה של תקיעות ורצון לשינוי.

בשני המצבים הללו, טיפול פסיכולוגי הינו אחד הפתרונות אשר קיימים על מנת להביא לשיפור ההתמודדות.

 

שאלות ותשובות

 

האם הטיפול חייב להיות ארוך?            

אחד הלבטים שעולים כשמתלבטים אם להתחיל טיפול הינו אורך הטיפול. חשוב לומר שאורך הטיפול הוא נגזרת של התכנים שבהם את או אתה מעוניינים לעסוק. לא כל טיפול פסיכולוגי הוא ללא מגבלות זמן, וזה תלוי בצרכים שעולים ממך. ישנם טיפולים רבים בהם המצוקה נובעת מקושי ספציפי אשר טיפול ממוקד וקצר יכול להשיג שיפור משמעותי בהפחתת המצוקה והסבל. כמו כן, פעמים רבות בטיפול מגיעים לצומת שבו מחליטים יחד האם נכון להמשיך ולהעמיק בתכנים נוספים או לעצור את הטיפול שכן מטרותיו הושגו. חשוב לומר שעומק הטיפול איננו בהכרח נגזרת של אורכו אלא של גורמים אחרים רבים אשר משפיעים על אופי הטיפול ואיכותו.
 

עכשיו זה הזמן להתחיל טיפול?            

הדבר הראשון שכדאי לבדוק עם עצמי הוא האם מסגרת חיי בזמן הנוכחי, האישית והכלככלית, יכולה לאפשר לי להגיע בקביעות וברציפות למפגשים ובכך למצות את הפוטנציאל שטיפול פסיכולוגי מציע. בנוסף, כדאי לזכור שפעמים רבות עולים בפגישות תכנים וחוויות לא פשוטות בהם לא עסקתי לאורך זמן וההצפה של תכנים אלו יכולה להוביל לתחושה שהמצב רק מחמיר. אולם, כמו פצע שכואב כאשר מוציאים ממנו מוגלה- פעמים רבות הכרחי לעבור שלב זה בטיפול על מנת לחוש שיפור במצבי הנפשי. למרות כל אלו חשוב לומר שבכל שלב בחיינו בו נבחר להתחיל טיפול, התחלת טיפול ועל אחת כמה וכמה העמקה טיפולית דורשת יציאה מאזור הנוחות אך יחד עם זאת הינה חוויה מסקרנת ומעשירה .

מה חשוב כשמחפשים מטפל/ת?               

התהליך הטיפולי הינו מורכב והיכולת להעזר בטיפול תלוייה בגורמים רבים, אשר אחד מהם הוא המטפל/ת  בהם נבחר.

כאשר אנחנו מתחילים טיפול, חשוב שנרגיש בנוח עם המטפל/ת אותם בחרנו. כמובן שתחושת הנוחות היא יחסית ומתפתחת ככל שעובר הזמן, אך חשוב לסמוך על עצמנו ולדעת האם אני חש בנוח עם האדם עמו אני יושב בחדר. כמו כן, כדאי לבדוק מול עצמי האם אני חש/ה שהאדם שמולי יכול לקבל חלקים שונים בי ואת תפיסת העולם שלי.

ההכשרה המקצועית גם היא חשובה. פעמים רבות אנשים בוחרים לא ללכת לטיפול פסיכולוגי מתוך חשש מסטיגמה- מצד הסביבה ('משהו בי לא בסדר') או מצד המטפל/ת (בצורת אבחון 'הפרעה' כלשהיא). למרות זאת, נקודת מבט של פסיכולוג מקצועי חיונית להתאמת מענה מתאים ובכך לשיפור מצבנו הנפשי.

מין המטפל הינו שיקול נוסף. אמנם בכולנו קיימים חלקים גבריים ונשיים, אך פעמים רבות אנשים נחוש בנוח מול בן מין מסויים או יחשבו שהיכולת להתמודד עם בעיות שלהם תשתפר אם נהיה מטופלים על ידי אישה או גבר באופן ספציפי.

מתי משלבים טיפול תרופתי וטיפול פסיכולוגי?

פעמים רבות במקרים של משבר מומלץ לשלב טיפול תרופתי אשר נמצא כיעיל ויכול לעזור להפחית סימפטומים כמו מחשבות אובססיביות, מצב רוח ירוד או חרדות ופחדים. ניתן לחלק את הטיפול התרופתי בתחום הנפשי לשלושה סוגים: תרופות נוגדות דכאון וחרדה תרופות לייצוב מצב רוח ותרופות אנטי פסיכוטיות. במרבית המקרים הטיפול התרופתי המומלץ הוא תרופות נוגדות דכאון וחרדה, אשר הינו טיפול רווח כיום וישנם חלקים גדולים מהאוכלוסיה אשר משתמשים בו. טיפול זה ניתן פעמים רבות על ידי רופא/ת המשפחה ללא צורך במפגש עם פסיכיאטר. במקרים אשר דורשים התערבות פסיכיאטרית הטיפול תרופתי מתבצע רק לאחר התייעצות עם פסיכיאטר/ית אשר מבצעים הערכה והתאמה של הטיפול המתאים למטופל.

מחקרים רבים מראים כי למגוון הפרעות הטיפול המומלץ הינו שילוב של טיפול תרופתי יחד עם פסיכותרפיה, אשר עוזרת לטפל לא רק בסימפטום אלא במקורו ובכך יכולה למנוע הישנות של המשבר.

bottom of page